Tegenwoordig is de eenvoudigste wijze om een website te creëren om gebruik te maken van een zgn. CMS, ofwel Content Management System. Daarmee zorg je ervoor dat de inhoud (content) losgekoppeld is van de vorm (opmaak). De vormgeving laat je vaak over aan een specialist, of een kant-en-klaar pakket, al dan niet aangepast aan jouw wensen.

De content gaat over jouw business en jij bent degene die daar alles van weet. De teksten maak je dus zelf, evenals de plaatjes. Want jij wil daar jouw passie in kunnen leggen. Maar het moet voor jou wel eenvoudig zijn om nieuwe teksten en plaatjes toe te voegen aan de website, zonder dat je daarvoor veel van de techniek af moet weten.

Een CMS is in dat vlak een prima oplossing. Het is meestal ook nog eens een goedkope oplossing, omdat de meest gebruikte CMS-en open-source en gratis software zijn. De twee meest gebruikte CMS-en zijn WordPress en Joomla en op basis hiervan kan je een prima website bouwen. Eenmaal goed ingericht ziet het er netjes uit en kan jij zelf snel en eenvoudig jouw eigen content beheren, zonder dat het uiterlijk van de site er plotseling helemaal anders uitziet.

Voorwaarde is wel dat de software met kennis van zaken is ingericht, dat er nagedacht is over de verschillende add-ons en dat de updates regelmatig geïnstalleerd worden. Vooral dat laatste is van levensbelang, omdat anders het risico op gehackt worden levensgroot is. En dat is iets wat je echt niet wil…