Normaal gesproken wordt de eerste opzet van een website op een lokale server gedaan. Dit geeft je veel vrijheden om ‘zonder pottenkijkers’ de eerste fundamenten van de website te leggen.

Lokaal heb je alle mogelijkheden om bij de bestanden te kunnen komen. De nieuwe website, meestal een WordPress of Joomla site, wordt op een eigen server geïnstalleerd. Dat kan zowel in een WebDev omgeving, als in een virtual omgeving. Hierover later meer. Na de installatie worden alle nodige updates geladen en de verschillende extensies om goed te kunnen werken. Ook wordt er een keuze gemaakt voor een template.

Om te beginnen wordt eerst de domeinnaam vastgelegd, mocht dat nog niet gedaan zijn. Deze naam komt overal op de site terug, dus het zou vervelend zijn als blijkt dat de gewenste naam al vergeven is.

De volgende stap is dat er wat content wordt toegevoegd aan de net geïnstalleerde website, zodat je op basis hiervan een eerste beeld kan krijgen van de nieuwe site. Een aantal items komt altijd terug, zoals Over Ons, Welkom, een artikel, contactpagina, etc.

Indien de site wordt ontwikkeld voor een ander, dan is dit het moment dat die een link (URL) krijgen naar de website. Dan kunnen ze meekijken met de ontwikkeling en input geven.

Zodra de site klaar is om gelanceerd te worden, zal er een hosting partij gezocht moeten worden. Meestal is dat de partij waar ook eerder de domeinnaam geregistreerd is. Nadat hosting geregeld is, is het vaak eenvoudig om ook meteen het juiste CMS te installeren. Let wel op dat je dezelfde versie gebruikt als waarin je de ontwikkeling gedaan hebt.