Child theme

Als je bezig bent met het volmaken van jouw WordPress website ontkom je er som niet aan om af en toe iets aan te moeten passen in het gebruikte thema. Dat kan iets kleins zijn, maar soms ook wel meer ingrijpend. Maar wat nu als je een update van een thema moet installeren?

Een aanpassing in een thema in WordPress kan je doen met wat CSS regels om de opmaak naar jouw idee te verbeteren. Maar je kan ook iets dieper in de broncode duiken en daar vervolgens allerlei aanpassingen in maken. Dat gaat prima, maar zodra je een update van het betreffende thema installeert ben je alle aanpassingen weer kwijt. En natuurlijk is het achteraf reproduceren van alle wijzigingen erg lastig. Je zult zien dat je altijd wat vergeet.

Maar WordPress heeft daar een mooie oplossing voor: het zgn. child theme. Je kan dit zien als een extra laagje over een gekozen thema, waarin je allerlei wijzigingen kan aanbrengen. De stukjes codes die daar worden ingevoerd, of aangepast, komen in de plaats van het thema dat erachter draait. Stel dat je wat aangepast hebt in het bestand footer.php, dan zou je dit bestand kunnen plaatsen in de map van het child theme. Maar je kan ook nieuwe functies die onderdeel vormen van een PHP-bestand in die map plaatsen onder de naam van hetzelfde PHP-bestand.

Zodra WordPress bij het opmaken van een pagina gebruik maakt van een PHP-bestand, wordt eerst gekeken in de map van het child theme en als de functie daar niet wordt gevonden, wordt teruggegrepen naar het achterliggend thema.

Wat hierboven geldt voor de broncode geldt ook voor de opmaak. Zodra je in die bestanden wilt gaan rommelen, is het raadzaam om deze eerst bij het child theme onder te brengen en daar de aanpassingen door te voeren.

Zit je niet te wachten op extra werk om dit allemaal zelf uit te zoeken, neem dan eens contact met ons op. Wij zijn helpen je graag met het verbeteren van jouw website.