Geen categorie in URL

Voor een iets betere SEO is het raadzaam om de URL zo kort mogelijk te houden. Iedere toevoeging van bijv. categorieën verlengt de URL onnodig. Dat kan niet alleen een negatief effect hebben voor de positie in de zoekresultaten, het is ook voor het onthouden en de leesbaarheid van een URL beter om deze voor personen duidelijk te maken.

Een domeinnaam is meestal wel eenvoudig te onthouden omdat men de structuur herkent: www ervoor en .nl erachter. Maar wil je meteen op de juiste pagina terecht komen, dan moet je hetgeen achter de domeinnaam en de slash komt ook onthouden. Bij webpagina’s die van groter belang zijn moet deze naam niet lastig zijn en het liefst in de vorm van 1 of 2 leesbare woorden. Dan maak je daarmee ook meteen duidelijk wat het onderwerp van de pagina is.

In WordPress kan “/categorie/” in de URL verschijnen zodra je verwijst naar een blog, terwijl die toevoeging niet noodzakelijk is en de URL onnodig langer maakt. Maar niet getreurd, dit kan eenvoudig aangepast worden:

  • ga naar Instellingen > Permalinks
  • kies bij Algemene instellingen voor Aangepaste structuur
  • voeg achter de domeinnaam het volgende in: /%category%/%postname%/
  • bij de paragraaf Optioneel vul je bij Categoriebasis een punt in
  • sla de wijzigingen op

Als het goed is is “/categorie/” nu uit de URL verdwenen. Let op: mocht het een belangrijke pagina betreffen, die ook nog eens geïndexeerd was door Google en mogelijk al hoog eindigde, dan wordt deze pagina nu niet meer gevonden. In dat geval is het raadzaam om een plugin te installeren die voor een redirect zorgt.