Aanpassen WordPress

Zodra je WordPress geïnstalleerd hebt kan je ermee aan de slag en werkt het prima. Maar er zijn wel een aantal aanpassingen nodig om de site te krijgen zoals ik hem wil zien. Soms is voor deze aanpassingen geen instelmogelijkheid en moet je het op een andere wijze aanpakken.

Auteur en datum verwijderen

Standaard wordt door WordPress boven een bericht of pagina de datum en naam van de auteur geplaatst, eventueel gevolgd door de categorie. Als je die gegevens niet wil tonen in de front-end, dan moet je daarvoor wat dieper in de materie duiken. Maar echt moeilijk is het niet.

Niet alle berichten in de Recente berichten Widget

WordPress toont standaard alle recente berichten. Er is geen mogelijkheid om alleen de berichten uit een bepaalde categorie te tonen. Dit zou je kunnen aanpassen door in de broncode te duiken, maar dat heeft niet altijd mijn voorkeur. De oplossing voor dit probleem is het installeren van een andere plug-in waarmee dat wel mogelijk is. In mijn geval heb ik gekozen voor Recent Posts Widget Extended. Met deze plug-in kan je nog veel meer opties instellen.

Optie volgend en vorig bericht niet meer tonen

Onderaan een weergegeven bericht verschijnen de verwijzingen naar een volgend en een voorgaand bericht. Om dit niet meer te tonen moet je wel in de broncode duiken. Open daarvoor de file single.php van het gebruikte template en zoek naar de regel die verwijst naar de betreffende navigatie. Vaak is het verwijderen van deze regel, of het als commentaar aanduiden, voldoende.

Volgorde berichten aanpassen

WordPress toont de berichten op volgorde van publiceren, met als recentste bericht bovenaan. Wil je daar een verandering in aanbrengen, dan zal je een plug-in moeten gebruiken. Maar als het slechts een aantal berichten betreft kan je beter de publicatiedatum of -tijd handmatig aanpassen. Daarmee bereik je hetzelfde resultaat.
Daarnaast kan je ook een aanpassing maken in de software, om bijv. de uitvoer te sorteren op titel.
Voor een uitgebreide beschrijving verwijs ik naar deze website.

Verwijder de Power by WordPress credits

In een aantal templates bestaat niet de mogelijkheid om de Pwer by WordPress regel onderaan een site te verwijderen. Dat zou je kunnen doen door een CSS aanpassing, maar dat wordt afgeraden. Beter is het om deze regel om te bouwen naar iets wat beter bij jou past, zoals een verwijzing naar jouw eigen website. Dat doe je door de broncode van de template te wijzigen. Waar de betreffende code staat is vaak even zoeken; de template bouwer maakt het je niet makkelijk. Gebruik een bestandsbrowser waarin je kan zoeken op tekstfragment, zoals Total Commander en zoek dan op een uniek stukje tekst, of een CSS code.