Doorsturen mail

Stel je hebt een domeinnaam geregistreerd en je ontwikkelt de bijbehorende website lokaal. Dan kan je eenvoudig in het DNS record van de domeinnaam aangeven waar de bijbehorende website staat door een A-records aan te maken en deze te laten verwijzen naar het IP adres van jouw server, mits deze natuurlijk via internet bereikbaar is.

Wat anders wordt het als je ook een aan het domein gekoppeld mailadres wilt gaan gebruiken. Meestal is er geen mail faciliteit gekoppeld aan alleen een domeinnaam registratie. Wat je dan kan doen is gebruikmaken van GMail (zie ook GMail gebruiken in WordPress), of een andere mailprovider. Dit oogt echter soms niet zo netjes, want je wil graag een mailadres in de vorm van info@mijn-domein.nl gebruiken. Maar ook hier is een oplossing voor. Het instellen is weliswaar voor een leek best wel ingewikkeld, maar met onderstaand stappenplan moet je toch een heel eind komen. Zo niet, dan kan je ook even contact met ons opnemen; wij proberen je dan verder te helpen.

Je kan gebruik maken van de diensten van ForwardEmail.net om een eigen mailadres te kunnen gebruiken. De mail komt dan wel binnen op het GMail account, of op een ander mailaccount. De dienst is gratis voor eenvoudig gebruik. Hoe het zit met de privacy en veiligheid is niet helemaal 100% duidelijk, maar voor eenvoudige toepassingen lijkt me dit geen probleem, mits je hier natuurlijk bewust van bent. En of de dienst over een paar jaar nog bestaat is ook niet zeker, het is immers gratis. Voor een paar dollar per maand meer wordt er een betere privacy en service geboden.

Korte handleiding

Wat je doet is het volgende:

  • maak een account aan bij ForwardEmail.net
  • gebruik de wizard om jouw domeinnaam en mailadres in te voeren
  • voer de twee MX records in de DNS gegevens van jouw domein in
  • besluit of je alle mail wil doorsturen, of wil werken met verschillende specifieke adressen
  • maak een nieuw TXT-record aan in de DNS waarin je aangeeft wat het doeladres van de mail moet zijn
  • maak een TXT-record aan waarin wordt aangegeven dat alle mail wordt doorgestuurd naar ForwardEmail.net
  • controleer of de MX- en TXT-records goed staan. N.B.: dit kan enige tijd (tot een paar uur) duren voordat alle name servers uptodate zijn
  • test of alles werkt door een mail te versturen naar het nieuwe adres.

Dit is in het kort hoe je het moet instellen, maar op de site van ForwardEmail.net wordt alles netjes en in (krom) Nederlands uitgelegd. Zelfs het controleren van de DNS records kan via de website gedaan worden.