Help, mijn site is zo traag!

Mijn site lijkt zo traag, het duurt lang voordat een pagina geladen is. Deze vraag krijg ik met enige regelmaat. Of je merkt het zelf als je een andere website bezoekt. De kans is groot dat je uit ongeduld de site meteen wegklikt, en dat is iets wat jij natuurlijk niet wil laten gebeuren bij jouw site.

Maar wat is er dan aan de hand? Voordat ik ga verwijzen naar ingewikkelde tools en achtergrondinformatie is het belangrijk dat jij zelf eerst eens kritisch naar jouw pagina’s gaat kijken. Wat staat erop, zijn ze heel lang, bevatten ze grote plaatjes? Allemaal factoren die voor een vertraging kunnen zorgen. 

Kies de juiste provider

Ook van belang is om eens kritisch naar jouw provider te kijken. Het nadeel van goedkope providers is nogal eens dat jij een server waarop jouw website staat moet delen met vele andere sites. Op het moment dat één daarvan veel processortijd opeist zal jouw site langzamer zijn. Wellicht kan je bij de provider klagen over dat probleem en vragen of ze jouw website naar een andere en snellere server over willen zetten. Als dat niet gaat kan je ook besluiten om over te stappen naar een andere provider. Er bestaan gelukkig nog steeds providers die een goede hosting aanbieden tegen een scherpe prijs. Wij kunnen je terzijde staan bij het maken van de keuze en bij het verhuizen van de website.

Te grote plaatjes

Een veelgemaakte fout is dat op een pagina plaatjes worden gezet die veel te groot zijn, of die in een verkeerd bestandsformaat zijn aangeleverd. Het is niet nodig dat plaatjes van vele honderden kilobytes gebruikt wordt in de slideshow, of bij een artikel. Alleen al het verkleinen van die plaatjes levert een forse snelheidswinst op, zonder dat de kwaliteit er merkbaar op achteruit gaat. En als het toch nodig is om plaatjes in een hoge resolutie en groot formaat te tonen, overweeg dan om op de pagina een klein plaatje te plaatsen dat door de bezoeker geselecteerd kan worden om groot weer te geven.

Over het bestandsformaat wordt vaak verschillend gedacht. Indien je kiest voor JPG of PNG zit je meestal wel goed. Het PNG formaat heeft als voordeel dat je ook met een transparante achtergrond kan werken. 

Testen

Als jouw site na controle van alle voorgaande punten nog steeds traag is, probeer dan eens een tool zoals Pagespeed Insights van Google. Alhoewel er veel technische informatie getoond wordt, is deze tool erg interessant om een eerste indruk te krijgen waardoor de vertraging veroorzaakt wordt. Een andere nuttige snelheidsmeter is Pingdom Tools.

Heb je eenmaal een beeld van de mogelijke vertragende factoren, probeer dan stap voor stap een oplossing te vinden. Test na iedere aanpassing of jouw website sneller is geworden, maar ook of er geen andere problemen zijn ontstaan. Want een trage site is vervelend, een niet werkende site is een ramp.

Zie voor meer nuttige informatie de 12 tips waaraan je moet denken bij het maken van een website.