Vreemde problemen

Soms ben je een tijdje bezig om iets te veranderen op jouw WordPress website, maar om een of andere reden wijzigt de pagina niet. Wat je ook probeert, het lukt je niet om een kleur, of rand te wijzigen, terwijl je zo goed je best doet om het op de juiste manier te doen.

Ook ik liep tegen een probleem op: de achtergrondkleur van een bepaald blok moest aangepast worden. Maar wat ik ook deed, iedere keer was de kleurinstelling weer ongedaan gemaakt. En het ging ook fout bij het aanpassen van een marge. Beiden waren opties van de blokken in de editor. Aanpassen kon eenvoudig door een optie te wijzigen, daarna opslaan, maar steeds zonder resultaat.

Op internet zag ik ook meerdere posts van mensen met gelijksoortige problemen. Ik kon me niet voorstellen dat er een bug in de software zat, want dit was zo’n veel voorkomende actie dat de ontwikkelaars het nooit zou zijn ontgaan. Daarom ben ik verder gaan experimenteren. Wat gebeurt er als je op een andere PC werkt, of als je één of juist meerdere opties tegelijk aanpast? Of tussendoor opslaan? Of de pagina opslaan en sluiten?

Zo kwam ik er achter dat het sluiten van een pagina, het openen van een andere pagina en dan weer de eerste openen tot gevolg had dat het wel goed ging. Het lijkt erop dat de wijzigingen niet geschreven worden naar de database, maar in de cache blijven hangen. Het bleek een probleem te zijn van de browser Chrome, want in Firefox trad het probleem niet op.

Het lastige van dit soort problemen is dat het vaak veel tijd kost voor je erachter bent waar de oorzaak ligt. Soms ben je geneigd om een oplossing via een omweg te verzinnen, maar dat levert in de toekomst meestal weer andere problemen. Het voordeel van het zoeken naar een oplossing is vaak wel dat je steeds iets meer leert van de programmatuur.