Toon huidig jaar bij copyright

Op iedere website die jij maakt toon je ook bij wie de rechten (copyright) liggen. Hiermee bescherm je min of meer het eigenaarschap van de content, afbeeldingen en opbouw van jouw website. Maar minstens zo belangrijk is dat je ook het jaar aangeeft. Enerzijds om aan te geven dat de rechten dit jaar gelden en anderzijds om te laten zien dat de content op de website actueel is.

Nu is dat laatste niet altijd het geval, want je kan heel eenvoudig altijd het huidige jaar laten tonen, zonder dat je iets aan de website hebt aangepast. Maar een jaartal van 3 jaar geleden geeft over het algemeen een slechte indruk. In een paar stappen voeg je het jaartal toe aan de copyright regel van jouw WordPress website.

De copyright melding van een WordPress site kan op verschillende plaatsen getoond worden. Meestal wordt daarvoor de footer gebruikt, of een widget. In sommige thema’s kan je dit eenvoudig aangeven, maar als dat niet het geval is dan is het niet zo moeilijk om dit zelf te regelen.

Footer

Om de footer te voorzien van een jaartal bij de copyright vermelding zal je in de software van het thema moeten duiken. Via Weergave – Thema editor kan je het bestand Footer.php bewerken. Hierin ga je op zoek naar het deel waarin de copyright tekst wordt opgebouwd. Natuurlijk moet je iets weten van de taal waarin de module is geschreven (PHP), maar als je goed oplet is het niet zo moeilijk. Op de plek waar het jaartal moet komen voeg de volgende tekst in:

"<span>".date('Y')."</span>"

Let wel: alles wat je wijzigt in een bestand dat onderdeel is van het thema kan overschreven worden bij een toekomstige update. Daarom is het raadzaam om een child versie aan te maken.

Widget

Het is ook mogelijk om via een shortcode het huidige jaar toe te voegen aan een widget. Ook hiervoor moet je eerst een functie toevoegen aan het bestand function.php, dat onderdeel is van het thema (maak gebruik van een child versie). De door mij gebruikte functie ziet er als volgt uit:

function current_year(){
return date('Y');
}
add_shortcode( 'cpyr_year', 'current_year' );

Hiermee definieer je de functie current_year() en die retourneert alleen een jaar. Vervolgens koppel je de functie aan de shortcode cpyr_year. Deze code kan je gebruiken in een widget om het huidige jaar te tonen. Maak daarvoor een widget van het type Eigen HTML aan en voeg de volgende code toe:

<span>&copy; [cpyr_year] - 010webcoach.nl</span><br/>

De tekst &copy; zorgt ervoor dat het copyright teken getoond wordt. Daarna volgt de aanroep naar de shortcode om het jaartal te tonen. De <span> tags zorgen ervoor dat alles bij elkaar blijft.

Plugin

Natuurlijk kan je ook een plugin opzoeken die deze taak op zich kan nemen, maar bovenstaande methodes zijn wel zo leuk om een te proberen en om zo meer inzicht te krijgen in de werking van WordPress.

NB: hetgeen hierboven beschreven is is slechts een indicatie hoe het probleem van het jaartal opgelost zou kunnen worden. Het is geen allesomvattende handleiding, daarvoor zijn de verschillen tussen de diverse thema’s te groot. Mocht je hulp nodig hebben, kun je altijd contact opnemen.

Zit je niet te wachten op extra werk om dit allemaal zelf uit te zoeken, neem dan eens contact met ons op. Wij zijn helpen je graag met het verbeteren van jouw website.