Waarom Plugins in WordPress?

Met een vers geïnstalleerd WordPress zou je meteen aan de slag kunnen. Maar je hebt dan wel een kaal CMS zonder toeters en bellen.

Met plugins kan je jouw website met extra functionaliteiten uitbreiden. Die extra functies maken dat jouw site beter functioneert, beter vindbaar wordt en dat jij er makkelijker mee werkt. Plugins zijn kleine (en soms grotere) stukjes programma, speciaal voor WordPress gemaakt, die ieder alleen dat doen waarvoor ze gemaakt zijn. Zo heb je plugins waarmee je makkelijk een bericht of pagina kan dupliceren, waarmee je snel een back-up maakt, die ervoor waarschuwt als een externe link niet meer functioneert, die je helpt bij de SEO-optimalisatie, enzovoort. Er zijn vele duizenden plugins beschikbaar, voor ieders wil.

Plugins zijn in feite onmisbaar geworden in WordPress. Omdat er zoveel zijn, is de kans groot dat er een plugin bestaat die precies die functionaliteit toevoegt aan jouw website die jij nodig hebt. Je zit dus niet vast aan een beperkte set van functies die standaard worden meegeleverd aan WordPress. Maar je wordt ook niet overladen met overbodige functies waar je niet op zit te wachten.

Maar pas op: een overdaad aan plugins kan de werking van jouw site verstoren. Bijvoorbeeld als ze de site trager maken, of aan de opmaak gaan rommelen. Ook kunnen plugins een veiligheidsrisico met zich mee brengen. En ze kunnen je met veel werk opzadelen als op een gegeven moment blijkt dat de updates niet meer uitkomen en dus niet meer werken in de laatste versie van WordPress.

Het uitzoeken van een goede plugin is al een hele tour op zich; je moet controleren of hij doet wat jij nodig hebt, of hij prettig werkt, of de software goed is, wat er in de reviews staat. Allemaal belangrijke zaken, want je wilt absoluut dat jouw site goed functioneert. Het lijkt ideaal om jouw site vol te hangen met allerlei functionaliteiten, maar dit is niet altijd aan te raden. Ga dus altijd goed voorbereid aan de slag als je plugins gaat toevoegen.