Paginatitel berichtenoverzicht aanpassen

Al een tijdje was ik niet tevreden met de paginatitel op de pagina met de blogartikelen. Daar stond ‘Archief voor categorie: Blog‘ en dat was ook de titel die getoond werd in de zoekresultaten van Google. En dat is niet meteen een uitnodiging om die pagina te bezoeken. Hoogste tijd om er wat aan te doen.

Lees meer

Toon huidig jaar bij copyright

Op iedere website die jij maakt toon je ook bij wie de rechten (copyright) liggen. Hiermee bescherm je min of meer het eigenaarschap van de content, afbeeldingen en opbouw van jouw website. Maar minstens zo belangrijk is dat je ook het jaar aangeeft. Enerzijds om aan te geven dat de rechten dit jaar gelden en anderzijds om te laten zien dat de content op de website actueel is.

Nu is dat laatste niet altijd het geval, want je kan heel eenvoudig altijd het huidige jaar laten tonen, zonder dat je iets aan de website hebt aangepast. Maar een jaartal van 3 jaar geleden geeft over het algemeen een slechte indruk. In een paar stappen voeg je het jaartal toe aan de copyright regel van jouw WordPress website.

Lees meer

Vreemde problemen

Soms ben je een tijdje bezig om iets te veranderen op jouw WordPress website, maar om een of andere reden wijzigt de pagina niet. Wat je ook probeert, het lukt je niet om een kleur, of rand te wijzigen, terwijl je zo goed je best doet om het op de juiste manier te doen.

Ook ik liep tegen een probleem op: de achtergrondkleur van een bepaald blok moest aangepast worden. Maar wat ik ook deed, iedere keer was de kleurinstelling weer ongedaan gemaakt. En het ging ook fout bij het aanpassen van een marge. Beiden waren opties van de blokken in de editor. Aanpassen kon eenvoudig door een optie te wijzigen, daarna opslaan, maar steeds zonder resultaat.

Lees meer

Help, mijn site is zo traag!

Mijn site lijkt zo traag, het duurt lang voordat een pagina geladen is. Deze vraag krijg ik met enige regelmaat. Of je merkt het zelf als je een andere website bezoekt. De kans is groot dat je uit ongeduld de site meteen wegklikt, en dat is iets wat jij natuurlijk niet wil laten gebeuren bij jouw site.

Lees meer

Doorsturen mail

Stel je hebt een domeinnaam geregistreerd en je ontwikkelt de bijbehorende website lokaal. Dan kan je eenvoudig in het DNS record van de domeinnaam aangeven waar de bijbehorende website staat door een A-records aan te maken en deze te laten verwijzen naar het IP adres van jouw server, mits deze natuurlijk via internet bereikbaar is.

Lees meer

Verschillende sidebars

In WordPress is het mogelijk om met verschillende sidebars te werken, zoals een sidebar naast blog-artikelen en een andere sidebar naast de pagina’s. Maar wat nu als je meerdere blogs hebt en je wil iedere blog voorzien van een eigen sidebar, bijv. om te verwijzen naar de onderwerpen van de betreffende blog?

Lees meer

Geen categorie in URL

Voor een iets betere SEO is het raadzaam om de URL zo kort mogelijk te houden. Iedere toevoeging van bijv. categorieën verlengt de URL onnodig. Dat kan niet alleen een negatief effect hebben voor de positie in de zoekresultaten, het is ook voor het onthouden en de leesbaarheid van een URL beter om deze voor personen duidelijk te maken.

Lees meer

Naam categorie en pagina

Waar je in WordPress op moet letten bij de naamgeving van een categorie is dat die niet hetzelfde is als die van een pagina. Ik kwam hier toevallig achter toen ik een pagina met de naam Blog had gewijzigd, terwijl er ook een berichtencategorie bestond met diezelfde naam. Het menu-item Blog zou moeten verwijzen naar die categorie, maar in plaats daarvan werd steeds de pagina geopend. Het aanpassen van de URL slug was voldoende om dit probleem op te lossen.

Datum en auteur bij bericht

Soms wil je niet dat er een datum bij een blogbericht wordt getoond, of dat je een andere naam dan de systeembeheerder wilt tonen. Dat laatste is eenvoudig: koppel het bericht aan de gebruiker die je wel wilt tonen. Eventueel maak je eerst een andere medewerker aan. Het lastige is wel dat je dat bij ieder bericht opnieuw moet doen. In dat geval kan je jezelf beter aanmelden onder die betreffende naam.

Lees meer

Broken Link Checker

Als je op jouw site gebruik maakt van links die naar interne pagina’s, of externe websites verwijzen, wil je er zeker van zijn dat deze links ook echt werken. Ook na langere tijd. Het staat slordig als je een link gebruikt die niet meer bestaat.

Lees meer