Vreemde problemen

Soms ben je een tijdje bezig om iets te veranderen op jouw WordPress website, maar om een of andere reden wijzigt de pagina niet. Wat je ook probeert, het lukt je niet om een kleur, of rand te wijzigen, terwijl je zo goed je best doet om het op de juiste manier te doen.

Ook ik liep tegen een probleem op: de achtergrondkleur van een bepaald blok moest aangepast worden. Maar wat ik ook deed, iedere keer was de kleurinstelling weer ongedaan gemaakt. En het ging ook fout bij het aanpassen van een marge. Beiden waren opties van de blokken in de editor. Aanpassen kon eenvoudig door een optie te wijzigen, daarna opslaan, maar steeds zonder resultaat.

Op internet zag ik ook meerdere posts van mensen met gelijksoortige problemen. Ik kon me niet voorstellen dat er een bug in de software zat, want dit was zo’n veel voorkomende actie dat de ontwikkelaars het nooit zou zijn ontgaan. Daarom ben ik verder gaan experimenteren. Wat gebeurt er als je op een andere PC werkt, of als je één of juist meerdere opties tegelijk aanpast? Of tussendoor opslaan? Of de pagina opslaan en sluiten?

Zo kwam ik er achter dat het sluiten van een pagina, het openen van een andere pagina en dan weer de eerste openen tot gevolg had dat het wel goed ging. Het lijkt erop dat de wijzigingen niet geschreven worden naar de database, maar in de cache blijven hangen. Het bleek een probleem te zijn van de browser Chrome, want in Firefox trad het probleem niet op.

Het lastige van dit soort problemen is dat het vaak veel tijd kost voor je erachter bent waar de oorzaak ligt. Soms ben je geneigd om een oplossing via een omweg te verzinnen, maar dat levert in de toekomst meestal weer andere problemen. Het voordeel van het zoeken naar een oplossing is vaak wel dat je steeds iets meer leert van de programmatuur.

Help, mijn site is zo traag!

Mijn site lijkt zo traag, het duurt lang voordat een pagina geladen is. Deze vraag krijg ik met enige regelmaat. Of je merkt het zelf als je een andere website bezoekt. De kans is groot dat je uit ongeduld de site meteen wegklikt, en dat is iets wat jij natuurlijk niet wil laten gebeuren bij jouw site.

Lees meer

Doorsturen mail

Stel je hebt een domeinnaam geregistreerd en je ontwikkelt de bijbehorende website lokaal. Dan kan je eenvoudig in het DNS record van de domeinnaam aangeven waar de bijbehorende website staat door een A-records aan te maken en deze te laten verwijzen naar het IP adres van jouw server, mits deze natuurlijk via internet bereikbaar is.

Lees meer

Verschillende sidebars

In WordPress is het mogelijk om met verschillende sidebars te werken, zoals een sidebar naast blog-artikelen en een andere sidebar naast de pagina’s. Maar wat nu als je meerdere blogs hebt en je wil iedere blog voorzien van een eigen sidebar, bijv. om te verwijzen naar de onderwerpen van de betreffende blog?

Lees meer

Geen categorie in URL

Voor een iets betere SEO is het raadzaam om de URL zo kort mogelijk te houden. Iedere toevoeging van bijv. categorieën verlengt de URL onnodig. Dat kan niet alleen een negatief effect hebben voor de positie in de zoekresultaten, het is ook voor het onthouden en de leesbaarheid van een URL beter om deze voor personen duidelijk te maken.

Lees meer

Naam categorie en pagina

Waar je in WordPress op moet letten bij de naamgeving van een categorie is dat die niet hetzelfde is als die van een pagina. Ik kwam hier toevallig achter toen ik een pagina met de naam Blog had gewijzigd, terwijl er ook een berichtencategorie bestond met diezelfde naam. Het menu-item Blog zou moeten verwijzen naar die categorie, maar in plaats daarvan werd steeds de pagina geopend. Het aanpassen van de URL slug was voldoende om dit probleem op te lossen.

Datum en auteur bij bericht

Soms wil je niet dat er een datum bij een blogbericht wordt getoond, of dat je een andere naam dan de systeembeheerder wilt tonen. Dat laatste is eenvoudig: koppel het bericht aan de gebruiker die je wel wilt tonen. Eventueel maak je eerst een andere medewerker aan. Het lastige is wel dat je dat bij ieder bericht opnieuw moet doen. In dat geval kan je jezelf beter aanmelden onder die betreffende naam.

Lees meer

Broken Link Checker

Als je op jouw site gebruik maakt van links die naar interne pagina’s, of externe websites verwijzen, wil je er zeker van zijn dat deze links ook echt werken. Ook na langere tijd. Het staat slordig als je een link gebruikt die niet meer bestaat.

Lees meer

H1 headings

Iedere web pagina moet een H1 heading hebben. Daarmee geef je in 1 regel aan waarover de pagina gaat.

Bij gebruik maken van sommige thema’s kan het lastig zijn om de homepage te voorzien van een H1 heading. Als er geen optie hiervoor binnen het thema aanwezig is, kan je er ook voor kiezen om een stuk tekst van een van de onderdelen van de homepage te voorzien van de tags <H1>…</H1>. Bijvoorbeeld de tekst die in een slideshow wordt gebruikt.

On-line zijn er tools te vinden waarmee je kan controleren of de H1 heading aanwezig is, bijv. https://adresults.nl/tools/heading-tag-checker/

Controleer op foute links

Als je bezig bent met het vullen van jouw website kan het gebeuren dat je ergens een link in de tekst hebt gezet die niet meer werkt, bijv. omdat je de pagina een andere naam hebt gegeven, of omdat je een fout hebt gemaakt bij de invoer van de URL. De site werkt er niet minder om, maar het staat wel slordig.

Lees meer